Nov. 04.

1,41 varför blir det så?

 

Det är ett tag sedan nu. När jag nyss hade börjat jobba som rörsvetsare skulle jag och en kompis dra ett rör på Bravikens pappersbruk. Det var en balk i vägen så vi skulle göra en så kallad s-ning för att komma förbi. Vi fick hjälp av en annan rörmontör som räknade ut måtten åt oss med hjälp av några tabeller. Jag fattade ingenting!

 

En tid senare jobbade jag åt Calor och vi skulle bygga en ny lossningsstation och rörbrygga för kemikalier på Wettex-fabriken. Jag fick svtesa åt en gubbe som heter Göran och har varit rörmontör sen stenåldern. Han började kapa bitar och böjar och mata mig med skarv i en strid ström. Om jag fick en stund över så kikade jag över axeln på Göran för att försöka fatta vad han gjorde och hur. Han använde inga tabeller utan kunde några magiska tal utantill.

Det är bara att räkna med 1,41, sa Göran.

Va e de, sa jag.

Jag vet inte, sa Göran, Men det fungerar.

Det måste vara nåt som gamla rörmontörer har fått nedärvt, tänkte jag. Senare letade jag reda på några gamla matteböcker och hittade en förklaring.

 

En man vid namn Pythagoras studerade trianglar ock kom fram till att sidorna i en rätvinklig triangel alltid förhåller sig lika till varandra. Jag har fått hjälp av Dogge för att förklara. Kolla det här:

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=8NKhOCIHpOE

Lite stökigt va, men. Om vi har en triangel med två sidor på 1 m så blir det alltså enligt pythagoras sats att hypotenusan, den långa sidan, är 1,41 m. Vi använder alltså den faktorn för att räkna ut längden på hypotenusan i alla rätvinkliga trianglar där två sidor är lika. Vinkeln är då 45 grader. Sug på det!

 

Här är en bättre förklaring från Mattecentrum: http://matteboken.se/lektioner/matte-1/geometri/pythagoras-sats

 

Kolla den här också:

 

By Henrik | Posted in Svetsning | Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *