Sep. 01.

Min svetsmaskin vill inte mer

Min kära gamla trotjänare har packat ihop, kastat in handduken, givit upp, lagt av och vill inte längre. Min Selco 1500 TLH har följt mig till Kiruna i norr och ända ner till Skåne. Fungerat i ur och skur. Vinter och sommar. Vi har svetsat svarta ångledningar DN400 och 20mm livsmedelsrör. Pappersbruk, mejeri, läkemedel, etanol, gas, oljecisterner, gasturbiner, inget har varit främmande för denna lilla maskin. Med en matchvikt på 3,9 kg och alla inställningar man kan tänka sig plus lite till kan den här maskinen göra underverk.

Många som sett den ute på arbete har blivit förvånade över vad en så liten maskin kan göra. Jag har provat andra maskiner som till exempel Esab och Kemppi men för det första väger dom mer än det dubbla och för det andra har inte alla de inställningsmöjligheter som Selco 1500 TLH har.

Jag har haft tanken en längre tid att det kanske är dax att pensionera lillen. Avstörningsfiltret har bränt sönder två gånger. Ett tag körde jag utan men det visade sig att det var inte så bra. Anslutningarna för svetskablarna har smält. Det syns väl på bilden! Ibland, om den fått några hårda snytingar, har en kontakt mellan huvudkretskortet och kontrollpanelen hoppat ur. Då funkar inget. Men det är enkelt åtgärdat. Jag har limmat den med smältlim några gånger. Nu häromdan när jag svetsade en rostfri 300 fläns, tänkte jag på att byta svets och råkade samtidigt peta in änden på svetstråden i fläkten men drog genast ut den igen. Jag märkte inte att fläkten fastnade och det var nog dödsstöten. För en stund senare sa det POFF och jag tror den matade ut max ström så smältan blev väldigt varm. Det gick inte att svetsa mer.

Nu får det bli en ny!

Det som saknas på den lilla Selcon är fjärrkontroll, fast min är ombyggt redan från början. Men det borde vara orginalmonterat. Om jag får önska skulle den ha kodlås också för att göra den mindre stöldbegärlig.

Lämnade in den på reparation hos Collett Svetsmaskinservice ( http://www.collett.se/ ) i måndags och väntar på ett pris för reparation.

Nu får jag börja kolla runt efter en ersättare och höra om någon kan övertala mig att köpa något annat än en Selco 1500 TLH.

By Henrik | Posted in Svetsning | Post a comment or leave a trackback: Trackback URL. • Pasi Andersen says:
  September 4, 2012 at 07:34 - Reply

  Hoj Hoj !
  Håller tummarna att du får liv på din selco ! till och med jag har svetsat några skarv med den.
  Hur har Fronius det med små svetsmaskiner?
  Ha det ! Mvh Pasi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *