Jul. 30.

Olympisk guldmedaljör i svetsning

Bli en bra svetsare!

Man kan inte lära sig svetsa genom att läsa böcker! Det är bara att öva.

Det har flera svetsmästare sagt. Och jag håller med till viss del.

Guldmedaljör pistol

Ragnar Skanåker är olympisk guldmedaljör i fripistol 1972 och har deltagit i sju olympiska spel. Han fick en gång frågan om hur man blir en bra pistolskytt. Svaret var: ”man ska skjutträna så mycket att man till sist står i patronhylsor till knäna”.Det var dock inte hela sanningen, utan det krävs annan träning också.

Det gäller faktiskt även svetsning. Svetsträna tills du har slipdamm, slagg och pinnstumpar till knäna, men du kommer att få belastningsskador om du inte tränar din kropp. Svetsning är inte alltid att stå vid en bänk och svetsa plåtbitar i bekvämt läge. Du kanske måste släpa upp alla verktyg och maskiner på en byggställning först och sedan svetsa i alla möjliga yogaställningar.

Sen är frågan vad som händer i själva svetsprocessen. Den fysiska och kemiska process som sker i själva ljusbågen är något man måste förstå lite grann för att få ett hundraprocentigt resultat. Det kan man läsa om i böcker om svetsning.

 

Hur ställer jag in maskinen (om jag nu ska bry mig om att göra det). Skaffa en manual till svetsen du använder och läs den. Lär dig vad knapparna är till för, så kommer svetsresultatet att bli bättre. Dom flesta maskintillverkare har en hemsida där du kan läsa och ladda ner manualer.

 

Du behöver veta en del om olika material och hur dom ska förberedas och svetsas. Vad ska vi köra med för pinnar. Måste vi svetsa allt med 48.00 eller finns det nåt bättre? Bläddra i elektrodhandboken, Vilka gaser passar till vad? Kolla i gasleverantörens handbok.

Eller varför inte kolla på Youtube. Sök på TIG eller welding så kommer det massor av instruktioner och tips.

 

Sen är det bara att prova i svetsbåset.

By Henrik | Posted in Svetsning | Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *